Vikten av att ha en hjärtstartare

Olyckan kan slå till när som helst, det är inte alltid som en person är i riskzonen. Hjärtattacker drabbar många gånger till synes helt friska personer, det är ingenting som kan elimineras helt och hållet. Däremot så kan det vara stor skillnad på hur allvarligt det hela utvecklar sig och hur man mår efteråt.

714-5-flera-hjartstartare-hjlDe första minuterna, till och med sekunderna, är mycket viktiga när hjärtat stoppar upp. Om man kan få igång hjärtat så fort som möjligt så ökar chanserna att man ska överleva. Men inte bara det, även svåra konsekvenser och en lång konvalescens kan undvikas. Detta är orsaken till att allt fler ser till att ha en hjärtstartare på plats.

Kunskap om hur hjärtat fungerar

Idag är en hjärtstartare grundläggande utrustning på arbetsplatser och offentliga miljöer. Det sitter små skyltar som visar var den finns och minst en person har utbildats om hur den fungerar. Detta är en fantastisk trend och har visat sig vara effektiv. Ju snabbare man kan få hjälp desto bättre är det. Naturligtvis är en läkare eller sjukvårdare bäst på sitt yrke, men även en lekman kan göra stor skillnad när hjärtat stannar. Man kan läsa mer på Akutgruppen.se.

I samband med att hjärtstartaren inskaffas så är det vanligt med en liten kurs. På en halv dag kan man lära sig grunderna för hur hjärtat fungerar och vad som kan göras när det är kris. vissa kurser går lite djupare och är därmed längre, men det handlar inte alls om långa utbildningar. Resultatet är dock enastående, man har noterat att allt fler överlever en hjärtattack tack vare att de får hjälp snabbare. Man kan gå hit för att läsa mer om pris på HLR instruktörsutbildning.

En billig försäkring

Det är alltid viktigt att planera för det värsta och hoppas på det bästa. Ingen vill bli sjuk eller få en hjärtattack. Många gör allt de kan för att leva ett sunt liv, motionerar regelbundet och lägger av med både rökning och annat för att vara friska. Men detta är ingen garanti för att undvika en hjärtattack, även om det hjälper riktigt långt. Därför kan en hjärtstartare vara en bra investering för både jobb och hem. En liten försäkring som ger hopp, och som räddar liv. Helsingborgs Dagblad skriver här om hur fler väljer att ha hjärtstartare på plats.

Vissa organisationer har delat ut hjärtstartare, så viktigt anser de att dessa är. Men även de flesta arbetsgivare har nu insett att detta är en billig försäkring eller förmån för de anställda. Varje år så drabbas mer än 25 000 personer av hjärtattack i Sverige. Av dessa var det runt en fjärdedel som inte överlevde. Siffrorna talar för sig själva, det är ett stort behov av utrustning som kan lindra effekterna av en hjärtattack.

Livet efter en hjärtattack

Det tar tid att återhämta sig efter en hjärtattack. Ganska snart kan man börja röra sig omkring i hemmet och utföra en del sysslor. Men det är viktigt att inte ta i för mycket och att ständigt lyssna på sin kropp. Ibland kan dock motsatsen vara problemet, oron för en ny attack gör att man tar det allt för lugnt. Familjemedlemmar kan vara en del av detta, de är också ängsliga att något ska ske igen.

En sjukskrivning på tre, fyra veckor är ganska vanligt efter en hjärtattack. Men om man fick en hjärtmuskelskada under attacken kan denna tid bli mycket längre. Tillsammans med läkaren så kan man lägga upp en plan om hur livet nu ska levas. För vissa handlar det om radikala förändringar i livsstilen, för andra är det mer en fråga om att fortsätta som förut. Jobb och aktiviteter måste anpassas till hur mycket personen orkar mer, men målet är att gradvis kunna leva livet fullt ut.

Få igång hjärtat så fort som möjligt

Ett stort problem när någon får hjärtstopp är att hjärnan blir utan syre. Hur lång tid beror på hur snabbt man får igång hjärtat igen. Syrebristen kan leda till allvarliga följdsjukdomar, och ett liv som inte alls är vad man hade tänkt sig. Statistiken visar dock att med en hjärtstartare kan detta problem minimeras. De få minuter innan ambulansen kommer fram kan vara avgörande för hur patienten kommer att återhämta sig.

Det är alltså mycket viktigt att gå en kurs i hjärt- och lungräddning, samt att installera en hjärtstartare så fort som möjligt. Man kan även registrera denna i Sveriges hjärtstartarregister, så att alla vet var den närmaste apparaten befinner sig. Samtidigt är det viktigt att så många som möjligt vet hur den fungerar. Man kanske startar upp med att skicka någon på kurs, men detta ska helst följas av andra så fort som möjligt. Därmed finns det alltid någon närvarande som vet vad som behöver göras. Hjärtstartare kan rädda liv, det finns inget tvivel om den saken.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply