Vad betyder egentligen en tatuering?

Nu för tiden ser man många med tatueringar, det har blivit modernt och mer vanligt. En del ser sin tatuering som ett sätt att uttrycka sig, medan andra helt enkelt tycker det är snyggt. Men betyder egentligen tatueringarna något? Spelar det någon roll om man har en eller inte?

71-5-tatueringI början var det mest sjömän och fängelsekunder som tatuerade sig, och man kunde se på långt håll vem de var. Idag är det inte alls bara en viss grupp som väljer att ha en tatuering, utan det har spridit sig till alla klasser och samhällsskikt.

Borttagande av tatuering

Det är klart att man fortfarande kan känna igen vissa gängmedlemmar eller de som suttit i fängelse på deras hud. Många gäng har en tatuering som identifierar dem och har man haft vissa erfarenheter ska det synas. Vill man lämna denna miljö måste man ibland få bort just sin tatuering för att inte hamna i svåra situationer. Men det samma kan också gälla de som tatuerat sig och nu ångrar detta val. Det är inte helt ovanligt att man vaknar upp efter en fyllefest och ser att man har något skrivet på huden. Eller så gör man en tatuering och byter sedan åsikt, den passar inte riktigt in i den livsstil man valt idag. Bor man i Stockholm går det att ta bort tatueringar här och därmed försäkra sig om att man är i goda händer.

För lika viktigt som det är att välja en bra studio första gången, när man sätter dit tatueringen, är det att välja ett ordentligt ställe om man vill ta bort den. Tatueringar går ner på djupet under huden, de ska ju vara mer eller mindre permanenta. På Odenplans Skönhetscenters hemsida kan du läsa mer. Det som är viktigt är att det är rent och naturligtvis att man ser snygg ut efteråt. Att ta bort tatueringar är helt möjligt, och man använder sig idag av mycket bra tekniker.

Betydelsen av tatueringar

En av orsaken till att vissa personer vill ta bort sina tatueringar är att de faktiskt har en betydelse. Kanske inte alltid så extremt som att de visar vilket gäng man tillhör eller att man suttit i fängelse. Men vad man väljer att skriva eller rita kan betyda något, speciellt om det handlar om ett förhållande. En del skriver sin flickväns namn med stora bokstäver, vilket kan bli lite genant om man sedan gifter sig med någon annan.

Men om man är i ett fast förhållande, eller om man vill hylla någon annan viktig person i sitt liv, så kan en tatuering vara saken. Att tatuera något som symboliserar föräldrarna, eller någon annan som haft ett positivt inflytande på ens liv, är ett sätt att visa sin uppskattning. Andra tatuerar något som visar hur de har lyckats ta sig ur en svår situation, som droger eller depression, och nu lever ett lyckligt, rent liv. Detta visar att tatueringar verkligen kan ha en större betydelse och att det är något man inte bara gör för att det är trendigt. I Uppsala Nya Tidning  läser du om att tatueringar ofta har en djupare mening.

Ska man tatuera sig?

Debatten fortsätter om vad en tatuering egentligen betyder och om det är något man bör göra. I vissa situationer kan det vara ett dåligt val, speciellt om man vill jobba inom en viss bransch. Det anses inte vara acceptabelt inom vissa kretsar och ibland kan man riskera att inte bli anställd om ens tatuering är synlig. Allt detta är naturligtvis personligt och ingen kan säga vad man ska göra. Men det är dock en anledning till att tänka efter noga innan man tar steget fullt ut.

Ett alternativ som är ganska vanligt är att sätta tatueringen där den inte syns. Det vill säga en själv och partnern kan se den, men det är inte allmän beskådning. På detta sätt kan man tillfredsställa sin önskan om att ha en tatuering, men ändå inte dömas av andra. Naturligtvis finns det i dag många som med stolthet visar upp sina tatueringar, och det är också helt rätt. Det är vanligt och normalt i dagens samhälle, och inte alls förbihållet en viss grupp. Från ungdomar till gamla farfäder så har tatuering blivit ett vardagsbegrepp.

 

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply