Surfa året runt med våtdräkt

Vattensporter lockar miljontals människor över hela världen. För en del har det nästan blivit kultur att ta sin surfbräda och leta efter de största vågorna. Dykning, wakeboarding och simning är också mycket populära sporter eller hobbyer. När man bor i Sverige kan säsongen ibland kännas ganska kort, till och med på sommaren är det ju ofta kallt i vattnet.

725-5-surfa-aret-runt-med-vatdraktLösningen på detta är att använda våtdräkt. Det finns flera varianter i olika storlekar, och de gör verkligen skillnad. Kroppen hålls varm och smidig vilket gör det lättare att utöva den sport man valt. På detta sätt är det möjligt att förlänga säsongen, förutom att man njuter mer av upplevelsen när det är möjligt att hålla sig varm.

Nyttan av rätt utstyrsel

De flesta väljer sin bräda noga, så att den passar skickligheten och åldern. Lika väl ska man välja våtdräkt, en som sitter bra och är funktionell. Det bästa är att fråga om råd ifall man inte är helt säker. Läs mer på http://froggy.se.

För den som surfare eller simmar när det är riktigt kallt i vattnet så behövs det en vattentät våtdräkt. Sömmarna bör vara limmade och dragkedjan gjord så att inget vatten kommer in. Det är också viktigt att dräkten sitter åt ordentligt på kroppen. Både för att det ska vara skönt att surfa, men även för den vattentäta sidan av det hela. Några grader varmt vatten är inte så roligt att få in på kroppen, även en inbiten surfentusiast har svårt med det.

Men även i varmare klimat kan det vara skönt att surfa med våtdräkt. Dels skyddar den mot solen, man bränner sig lätt vid havet. Men den kan också vara bra som skydd mot stenar och vassa växter som finns nere på botten. För surfing handlar inte bara om att stå på en bräda, man simmar mycket och ramlar också ner i vattnet regelbundet.

Aktiv nästan jämt

Det är inte alla kuster som fryser igen på vintern, och det finns flera tillfällen att surfa även i Sverige. Annars kan man ta sig till andra ställen i Europa, på sina ställen är vågorna helt fantastiska. Karibien och Australien är populära resmål, men det innebär mer pengar och investering av tid. Ofta är det lättare att hålla sig på hemmaplan, utan att för den skull ge avkall på sin passion. I den här artikeln skriver Dagens Nyheter om hur man kan surfa året runt med våtdräkter.

Dräkterna är tillverkade av ett speciellt material som tål saltvatten, som ju annars kan vara nog så tärande. Men det bästa är ändå att skölja ur våtdräkten med vanligt vatten efter varje gång, för att spola bort saltet. Vid behov finns det speciellt våtdräktschampo men det behöver man inte göra varje gång. Sedan bör dräkten hängas upp på en galge med lagom stora armar som inte förändrar formen på den. Det bästa stället är ett mörkt och tempererat förråd.

Vattensporter i Sverige har alltid varit en kamp mot elementen. Det blir sällan för varmt, vare sig i luften eller vattnet. Därför investerar många föräldrar i en våtdräkt för barnen redan från en tidig ålder, så att de riktigt kan njuta av bad och natur. Simning ute i fria vatten är en sport som tagit fart riktigt rejält, med flera intressanta lopp varje år.

Surfing är en sport som verkligen kräver styrka och där en våtdräkt kan komma väl till pass. Man behöver inte alls resa så långt för att hitta bra vågor, men vattnet är ofta kallt och kräver rätt utrustning. Men det finns absolut ingen anledning att gå i ide under vintern, utan det går att surfa året runt.

 

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply