Smarta energilösningar för utvecklingsländer

De flesta länder har idag behov av ett nytänkande inom energikonsumtion och källor till energi. Runt hela jorden arbetar man hårt på att mer och mer vända sig till förnybara källor. De flesta har insett att energi är något som inte ska slösas med och därför kommer man varje år upp med nya lösningar för att spara på den.

673-5-x-energilosningar-utvecklingslanderSamtidigt så finns det många ställen, som i utvecklingsländerna, där det inte ens finns tillräckligt med energi för att täcka vad många anser vara de grundläggande behoven. Här gäller det att bygga upp allt från grunden, men med en medvetenhet om deras ekonomi och förutsättningar. Det har startats upp flera beundransvärda initiativ för smarta energilösningar i dessa länder också.

Olika källor till energi

Oavsett var man bor så finns det vissa saker som alla behöver. Ljus för att jobba eller läsa, värme när det blir kallt och gärna lite extra energi för så kallade lyxartiklar som kylskåp och tvättmaskin. Men i västvärlden så anses inte diskmaskin och luftkonditionering vara lyxigt utan en basvara. Allt beror alltså på vad man är van vid i landet. Men det viktiga är inte alltid vad man använder energin till utan var den kommer ifrån. Helt klart så skulle alla i den rika världen behöva dra ner lite på konsumtionen, men med förnybara källor så förstör man i alla fall inte miljön. Franck Energy Ltd har lång erfarenhet inom energibranschen.

Just uppvärmningen av huset är en ganska stor del av den energi som förbrukas, i många länder på norra halvklotet så är det en fråga om att överleva. Även på orter där det inte blir så väldigt kallt kan fukten vara ett problem, och därmed så är uppvärmning av hemmet grundläggande. Men även här finns det flera olika lösningar som respekterar omgivningarna och ändå fungerar bra. En del satsar på vedeldning, och köper bara ved från säkra källor. Andra väljer pellets eller biomassa, för att komma bort från fossila bränslen. Mer om vilka kostnader detta innebär finns på http://franckenergy.com/domestic-biomass-boiler-cost.

Helt klart kostar det en del att byta till förnybara energikällor. Man måste borra djupt för att ta till vara bergvärmen, det kan behövas en ny installation för olika fläktar och system. Solpaneler måste köpas in och monteras, och så vidare. Men många av dessa energilösningar blir billigare i längden, det är mest i början som det kan kännas i plånboken. Många regeringar ger därför bidrag för de som väljer alternativa energilösningar, som en uppmuntran att gå grönt.

Energi i utvecklingsländerna

I många länder så finns det inte ens ett utvecklat system för att transporter energi, och inga pengar att ens börja tänka på det. Här har dock privata projekt varit till stor hjälp. Först och främst så är det vanligt att satsa på solenergi. Dessa är dyra att installera men kostar nästan ingenting i underhåll. Med hjälp av personliga bidrag och frivilligt arbete har de lyckats ge energi till flera byar runt om i världen. I denna artikel i Dagens Industri kan man läsa om energilösningar för utvecklingsländer.

För dessa personer ger det inte bara mer energi men kan även förbättra hälsan. När det inte finns en ordentlig källa till energi så lagar de ofta mat över en eld gjord av kodynga, och har fotogenlampor för att kunna se på kvällarna. Men dessa avger gaser och gifter, vilket inte alls är bra för någon och speciellt inte för de små barnen. Detta visar hur viktiga dessa projekt med smarta energilösningar för utvecklingsländerna är, och man kan bara hoppas att andra ska följa deras exempel. Alla har mer eller mindre behov av energi, det hjälper hela samhället att fungera.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply