Så rekryterar du rätt personal

Det är mycket viktigt att rekrytera rätt person till en post. Ett misstag kan kosta dig dyrt, både i tid och pengar. För det är inte lika lätt att bli av med någon som det är att hitta fram till dem. Om du inte har rätt person på plats så kan hela arbetsplatsens dynamik sättas i gungning. Därför är det bättre att vara försiktigt och följa de riktlinjer som finns för en effektiv rekrytering.

Samtidigt som du vill vara försiktig och inte anställa fel person så får processen inte ta allt för lång tid. Det finns en anledning till varför du letar efter ny personal till att börja med. Och det är inte alla som har stora resurser för att intervjua eller annonsera. Naturligtvis är det inte så lätt att vara effektiv och komma fram till den rätta personen. Men det finns en del verktyg som kan underlätta processen redan från början.

Utnyttja de bästa verktygen

Idag sker det mesta på nätet. Det är därför inte så konstigt om det finns bra, webbaserade verktyg för rekrytering. Här kan du lägga upp en stor databas som gör det lättare för jobbsökande och arbetsgivare att hitta fram till varandra. Genom att välja ett bra alternativ kan du få hjälp och stöd hela vägen. Från annonsering fram till anställning. Att rekrytera duktig personal är något alla vill kunna göra.

Till att börja med vill du naturligtvis ha någon som uppfyller de tekniska kraven. En viss utbildning krävs för ett flertal poster, för annars är det omöjligt att jobba. Ibland kan erfarenhet inom en viss sektor räknas nästan lika högt som formell skolgång. Det bästa är naturligtvis en kombination av utbildning och praktisk erfarenhet. Allt beror på vad du är ute efter. Recruto AB har lång erfarenhet på marknaden.

Erbjuda det bästa jobbet

För att få bra personal måste du också ha något att erbjuda dem. Ibland kan en hög lön vara lockande. Andra gånger så ligger personens fokus mer på möjligheterna att gå vidare upp till toppen. Men många tycker också det är viktigt att få uppfylla sig själva, att utvecklas som person eller arbetare. Sveriges Television rapporterar i detta inslag om hur svårigheter att rekrytera gör att man frågar turister.

Så om det verkar svårt att hitta fram till rätt personal kanske du måste vända blicken inåt. Fråga dig själv vad du har som är lockande för en jobbsökande. Hur du kan ge en passande person bra anledning till att inte bara ta anställningen men också för att stanna kvar. Ibland lägger du ner stora resurser på att hitta rätt personal. Men det är också viktigt att de vill fortsätta på posten, växa med den och utveckla sina arbetsuppgifter.

Helt klart så kan du inte förutse varje liten detalj. Men med en bra rekryteringsprocess kan du undvika några av de allra största misstagen. Med rätt person på plats kan företaget eller administrationen gå framåt något alldeles rejält. På kort tid kan du spara in alla de pengar som du lagt ut på rekrytering. Det är därför uppenbart att detta är något att ta på allvar. Det kan bli dyrt att rekrytera chefer. Läs mer på den här sidan i Ölandsbladet.

Vad du kan lära dig från Google

Den stora internetjätten har ofta visats fram som ett bra exempel på rekrytering. De har ett pågående program där varje ansökan gås igenom för hand. Sedan kommer processen igång, för de vill verkligen ha bra personal. Få företag kan mäta sig med Google, och alla kan inte göra likadant som dem. Men helt klart så kan lite mer fokus läggas på en effektiv rekrytering. Bland annat genom att använda de redskap som finns idag. Så rekryterar du rätt personal. Läs mer i denna artikel i Skaraborgs Allehanda.

Idag måste du verkligen ge dig ut på nätet för att kunna hitta bra personal. Sociala nätverk, till exempel, har visat sig vara en bra källa för att koppla samman med jobbsökare. Det finns vissa som är direkt riktade till affärsvärlden, så du slipper hålla på med andra som inte ger dig samma resultat. Webbaserade verktyg är något annat som kan ge dig tillgång till tusentals möjliga kandidater.

En fördel med att utnyttja internet för din rekrytering är att du snabbt kan hitta fram till flera olika personer. Det räcker med ett par klick för att annonsera. Sedan kan du få hjälp med att sortera ansökningarna, och redan från början gallra bort de som inte kommer att leda någon vart. Ju närmare du kommer till de slutliga intervjuerna desto mer spännande blir det. För bland de ansökningar du har på din skärm kanske den rätte finns. Den som ska fylla en viktig post och verkligen bidra till företaget.

Viktigt med bra rekrytering

Snabbt och effektiv är de ledande målen idag. Konkurrensen är större än någonsin förr. Budgeterna för olika administrationer och organisationer verkar krympa för varje år som går. Varje liten detalj är viktigt, och du bara måste ha bra personal för att lyckas. Allt fler företag har valt att förändra sin struktur. Olika poster har slagits samman och nya arbetsbeskrivningar skapats.

Samtidigt så har vikten av personlighet ökat. En chef, till exempel, måste vara tillgänglig och inspirerande. Det är ofta fråga om att få personalen att trivas. Alla, från högste chef till den så kallade lägsta befattningen, anses vara en viktig kugge i det stora maskineriet. Många företag lägger ner stora pengar på att uppmuntra personalen. Ge dem incentiv i form av kickoffs eller konferenser. Förmåner på arbetsplatsen som massage och fruktkorgar.

Det är minst lika viktigt att lägga ner resurser på rekrytering. Speciellt om det handlar om en viktig post. Där personen ifråga kan vara ett positivt inflytande på andra och göra arbetsplatsen både trevligare och mer effektiv. Det är inte alltid så lätt att hitta balansen mellan att vara produktiv och ha nöjd personal. Men ju bättre arbetsförhållanden som finns desto lättare är det att hålla kvar sina anställda. Samt hitta nya, bra medarbetare.

Veta när du ska ta risker

En del har näsa för andras personlighet. De känner på sig direkt om någon är ärlig eller falsk. Om de kan vara rätt person för posten eller inte. Andra har inte samma förmåga och måste kanske förlita sig på andra kriterier. Oavsett vilken kategori du faller i måste du ändå hitta fram till ett antal potentiella kandidater. För att kunna avgöra om de är bra eller inte måste du träffa dem, läsa deras cv och kontrollera deras referenser. Det kostar tid och andra resurser att rekrytera. Men det är väl värt varje krona och minut du lägger ner om du har bra personal.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply