Så kan parterapi rädda äktenskapet

Alla som någon gång varit i en lång relation vet att det ibland går upp och ibland ned. Man kan helt enkelt inte vara superlycklig hela tiden utan andra delar av livet, vare sig det gäller ekonomi, sjukdom, barn eller stress kan orsaka att man ibland måste jobba lite hårdare än andra gånger för att få saker att fungera.

För dem som är beredda att göra detta så kan parterapi rädda äktenskapet eller i alla fall ge det en god chans att räddas. Psykolog Caroline Kraus har mångårig erfarenhet av att ge parterapi i Stockholm och hjälper varje år mängder av par som har behov av det. Att gå i parterapi är idag vanligare än man tror och är något som många par någon gång gör.

Fördelar med parterapi

  • Du får en chans att ha en tredje part som hjälper er att nå fram till varandra genom att lyssna på vad ni har att säga. Är det i en kontrollerad miljö vågar ni med stor sannolikhet prat på ett mer effektivt och smart sätt än annars.
  • Ni kan få verktyg för att lättare hantera vardagen tillsammans och hur ni ska agera om ni stöter på problem. Dessa verktyg kan vara avgörande för er framtida relation.

Även du som inte har behov av just parterapi kan med fördelar gå till en terapeut. Nyfiken – på den här sidan hittar du en superb psykoterapeut i Stockholm för dig som vill må bättre i din vardag och även här ge dig de verktyg du behöver för att lyckas och må bättre i längden.

Så kan parterapi rädda äktenskapet

I tidningarna skrivs det ofta om just parterapi och detta har att göra med att allt fler är intresserade av vad man kan göra för att må så bra som det bara går i sitt äktenskap. Det handlar ju trots allt om att få det att fungera utan att man för den skull ska ge upp hela sin person.

Parterapi räddar många äktenskap. Läs mer på den här sidan i Expressen och se om det kan vara något för dig och din partner. Sveriges Radio ställer i ett inslag frågan om ifall parterapi kan få kärleken att blomstra och detta är ett intressant inslag för alla som någon gång ställt sig denna fråga.

Aftonbldet skriver här om att gå i parterapi inför ett samarbete och detta visar på att man inte alltid behöver vara i ett äktenskap eller i en relation för att känna att parterapi kan vara smart att satsa på.

Har du aldrig gått i parterapi eller i terapi i allmänhet kan det vara svårt att veta hur man ska tänka när man gör sitt val av terapeut. Det finns dock ett par saker du kan tänka på för att göra ditt val enklare och mer effektivt vad gäller resultatet.

Tips när du ska välja terapeut

  • Börja alltid med att fundera igenom vad det är du söker en terapeut för. Är det för parterapi eller för dig själv? Vad är det du vill få ut av det hela? Att skriva ned dessa tankar på papper kan vara smart för att få en bättre överblick.
  • Se sedan efter vad det kan komma att kosta dig. Är det parterapi får ni i den stora majoriteten av fallen betala det själva men det går att hitta bra priser eftersom många terapeuter har avtal som gör att man kan betala ett rimligt pris samt lägga upp det på ett smart sätt. Gör en budget för detta. Det kan komma att kosta lite pengar men detta är ett mindre problem för alla som vill få sitt äktenskap eller vardagsliv att fungera bättre. Be gärna någon som kan detta med budgetar att hjälpa dig göra en om du inte vet hur du ska gå till väga. Det är viktigt att den blir bra från start.
  • Så kan parterapi rädda äktenskapet. Detta är något de allra flesta vill veta svaret på men oavsett vad det är du vill fråga så bör du alltid be om ett första möte där ni kan sitta ned och samtala tillsammans, helt förutsättningslöst. Ofta är dessa samtal det som avgör om du kommer att välja den terapeuten eller inte. Det är ju viktigt att ni känner att ni kan prata och att du är trygg med personen i fråga. Om ni är två som ska gå är det viktigt att ni båda är säkra på att det är rätt val, annars finns risken att en blir missnöjd från start och inte öppnar sig på det sätt som är nödvändigt för att få goda resultat.
  • Läs på nätet om olika terapeuter. Även om terapi oftast är något privat finns det information att hämta online kring hur en viss terapeut arbetar och om tidigare klienter varit nöjda eller inte. Genom att ägna några minuter till detta kan du spara tid och pengar i längden. Du vill ju inte hamna hos fel person och sedan behöva börja om från början igen.
  • Läs igenom vilka villkor som gäller för de samtal du har köpt. Då vet du precis vad som gäller vid avbokningar och liknande och slipper fundera över vilka rättigheter du faktiskt har. Även här ska du ställa frågor om du tycker något är oklart. Du ska kunna känna dig helt säker på de val du gör vad gäller detta. Det är inte för sent att välja någon annan om du får en dålig känsla eller om villkoren inte verkar rättvisa för dig.

Rädda äktenskapet eller din vardag genom terapi

Vare sig det gäller så kan parterapi rädda äktenskapet eller något helt annat så tjänar du på att våga gå till en terapeut om du känner att det är något som skaver och som du skulle vilja reda ut. Gör du det kommer du i längden att ha vunnit mycket och dessutom ger du dig själv och din partner en bättre chans att lyckas i livet och därmed förhöja den alltså viktiga livskvaliteten.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply