Så bidrar bra revision till hållbart företagande

Ibland kan det kännas tungt med alla måsten. Du måste bokföra alla de transaktioner som görs varje dag. Sedan måste du betala in arbetsgivaravgifter och skatter. Om du inte betalar in i tid så blir det dyrt. Allting ska hållas reda på och listan över allt som måste inkluderas kan verka nog så lång. Så kommer det någon och säger att revision är bra, trots att det inte alltid är ett måste.

Vissa former och storlek av företag har inte plikt att göra en revision. Trots detta är det många som ändå väljer att boka in en revision. Orsakerna kan variera men vanligtvis så handlar det om att de vill ha ett hållbart företagande. Det ger dig en bra insikt i ditt företag som du annars skulle kunna missa.

Anlita hjälp för det viktiga

Vissa delar av din verksamhet måste fungera ordentligt. Inte bara för det finns en eventuell lag som styr det hela, utan för att det ligger i ditt eget intresse. Ekonomin är en av dessa. I princip så kan du här se exakt hur bra det går för ditt företag. Eftersom alla transaktioner registreras så är det lätt att få en uppfattning om den totala ekonomiska situationen. Klara Papper hjälper med företagsekonomin och ser till att ditt företag arbetar optimalt.

Det är vanligt att outsourca det ekonomiska. Eftersom det är stommen i verksamheten så lönar det sig att låta experterna ta hand om det. Dels för att uppfylla lagen. De beräknar skatter och löner, samt betalar in alla avgifter i god tid. Du slipper tänka mer på det, utan det flyter bara på. Men de kan också ge dig den så viktiga översikten. Varje månad, eller hur ofta du behöver det, så kan de ge dig en uppställning som även en lekman kan begripa. Andra tjänster såsom rapportering kan du läsa om genom att klicka här.

Ett företag som går framåt

Ta dig tid att gå igenom dessa uppställningar. Om det är något du inte förstår så ska du fråga. För här har du chansen att upptäcka verksamhetens svaga punkter, men också se vad som fungerar allra bäst. Det är klart att vissa saker tar lite tid att synas på rapporterna. Och ibland är det nödvändigt att se på ett helt år i taget. Vilket leder till nyttan av revision.

Bra revision bidrar till hållbart företagande. Läs mer i den här artikeln i Svenska Dagbladet och bilda dig en egen uppfattning. Bland annat ger det en trygghet till företaget och gör att det framstår som ärligt. Vare sig du måste göra en revision eller inte så är det något som andra ser på. Det är som ett bevis på att ditt företag sköts som det ska och att andra kan lita på det.

Nyttan av revision

Det du kan se på bokföringen varje månad återspeglas på ett mer avrundat sätt i revisionen. Tilltag som annonser eller kampanjer kommer inte upp med en gång i listorna. Men efter en viss tid så kan du se hur pass funktionella de egentligen var. Din revisor kan också komma med goda råd om hur du kan gå framåt. Hen har ju insikt i din ekonomi och vet exakt vilka möjligheter du har rent ekonomiskt.

Svenska Dagbladet skriver i en artikel att revision inte stoppar skattebrott. Det är klart att om någon verkligen vill fuska så kan det vara svårt att stoppa dem. Revision hjälper till en viss gräns, men den ser bara på siffror. Men det är ändå något som kan rekommenderas, även för de verksamheter som inte har plikt.

Att låta någon oberoende ta sig en titt på din ekonomi kan vara av godo. De ser på allting med andra ögon, och är inte lika partiska som du själv. För dem så finns det inga bra ursäkter för att slösa med resurserna och du kan inte förklara bort vissa saker lika lätt för någon som inte är känslomässigt inblandad i aktiviteten.

Vem ska göra revisionen?

Det är viktigt att välja en bra revisor. Någon som är oberoende och inte har något intresse i verksamheten. Som följer sitt löfte om tystnadsplikt så att ingen känslig information läcks ut på något sätt. Det säger sig självt att kompetens är en av grunderna för en bra revision.

Därför ska du ta dig tid och välja en bra revisor. Du vill inte bara ha en snabb genomgång av din ekonomi utan du vill verkligen veta hur firman står. Det är ett utmärkt sätt att få insikt i vad du kan göra annorlunda det kommande året. Hela tiden så är målet att gå framåt, att ha ett hållbart företag.

Revisorn är också lagbunden. En annan, helt opartisk, revisor ska kunna se på uppställningen och förstå vad det handlar om. Vanligtvis så går de inte igenom precis varje liten transaktion. Istället ser de på utdrag under årets lopp för att bilda sig en uppfattning. Det är i slutsatserna som du verkligen kan se om en revisor är kompetent. De måste kunna tyda de siffror de har framför sig och komma till en slutsats.

Utnyttja de möjligheter revisionen ger dig

Ett företag som inte har revisionsplikt kan ändå ha nytta av den. När du vill söka om ett lån så kommer banken att vilja veta hur pass sunt ditt företag är. Om du då har en uppställning som revisorn gjort så kommer du att ha ett litet försprång. Det pekar på att du inte har någonting att dölja, vilket gör det troligare att du kommer att betala tillbaka lånet.

Något liknande sker för de som vill investera i ditt företag eller kanske komma igång med ett samarbete. Ju mer du kan visa på att du är värd att satsa på, desto större chans har du att få det du behöver. Förutom att utomstående kan se hur din verksamhet fungerar så är det också bra för dig själv att ha full kontroll. Om du vill ha ett hållbart företagande kan revision vara av nytta. Helt klart är det något att ta med i beräkningen.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply