Goda råd när du eldar i braskaminen

När det viner om knutarna är det skönt att sitta inne i stugan och njuta av en brasa. Eller i alla fall komma hem till ett varmt hus, så man slipper frysa inomhus. Många har nu  börjat värma upp sitt hem med vedeldning, bland annat för att dra ner på kostnaderna. Men även för att man värnar om miljön och sina barns framtid.

62-5-braskaminDagens braskaminer är mycket bra och effektiva. De är utvecklade för att ta vara på all den goda värmen och sprida den runt om i huset. Men även om man bara har en liten billig braskamin så kan det vara bra att få lite tips om hur den kan utnyttjas på allra bästa sätt.

Veden är viktig

Det är viktigt att ha bra ved, oavsett vilket träslag man väljer. Blandved kan vara bra, även om de flesta föredrar björkved. Men den bör vara torr innan man lägger in den i braskaminen, fuktig ved tar bort en hel del energi och det bildas också rök. Därför bör man se till att köpa torr ved, eller ligga ett år i förväg. Poängen är ju att värma upp hemmet och inte att torka veden i braskaminen. Känn dig välkommen att kontakta SweVed för björkved i Uppsala.

Hur mycket ved man lägger in kan också göra stor skillnad. När det är riktigt kallt ute så känner sig de flesta frestade att verkligen lägga på ved, men det är egentligen inte lösningen. För mycket ved kan överhetta både kamin och skorsten och istället ge upphov till bränder, det sista man önskar i sitt hem. Därför är det bäst att kontrollera sig och inte lägga in så mycket i taget. En jämn brasa kommer att göra hemmet minst lika varmt som en stor, flammande eld. Vill du beställa björkved till Enköping ska du gå hit för all information du behöver.

Utnyttja eldens kraft

Det är egentligen ganska fantastiskt  hur en braskamin kan värma upp så stora ytor. I det rum där den står kanske det är självklart, men den kan sprida denna värme till så gott som hela huset. Naturligtvis så handlar det om en kombination av tilltag och produkter. Till att börja med ska man se över sina fönster och dörrar, det spelar ingen roll hur bra kaminen är om all den sköna varmluften försvinner ut. Detta är något som kan sänka energiförbrukningen avsevärt, och därmed kostnaderna.

Sedan bör man regelbundet se över sin braskamin, den ska vara ren och sotad för att fungera på allra bästa sätt. Lite aska kan gärna ligga kvar om man ska tända en ny brasa, men det mesta bör man ta bort. Goda råd när du eldar i braskaminen med hjälp av det här inslaget i Sveriges Radio. Vissa modeller kan kopplas samman med en fläkt som sprider värmen till andra rum, men rörsystemet som är kopplat till skorstenen är också viktigt. Inne i skorstenen kan man sätta olika saker som gör att det blir lättare att tända brasan och som förhindrar rök från att komma in i rummet.

Njuta av sin braskamin

Det är verkligen härligt att ha en levande eld i hemmet, speciellt om braskaminen har en glaslucka så man kan se lågorna. Det sprider både glädje och värme, de allra flesta känner sig lugna och tillfreds när de hör en sprakande eld. Sedan är det ju också fördelen med att man använder sig av förnybara energikällor, skogarna växer bättre när det huggs ut lite. Naturligtvis ska man välja en vedleverantör som är certifierad, som bara tar ved från rätt ställe. Sedan är det bara att sätta sig ner och njuta av värmen från brasan.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply