Försök med framtidens digitala medarbetare

En del gamla känner det som att hela samhället blivit digitaliserat och att det inte längre går att leva vad de kallar för ett normalt liv. Många unga, däremot, anser att det är helt normalt att det mesta sker via datorer och internet. De har absolut ingen ide’ vad en dagstidning är eller hur man skickar ett brev via posten. Och de har inte heller något behov av det eftersom världen verkligen har förändrats.

684-5-digitala-medarbetareMånga äldre har valt att acceptera och hänga med i utvecklingen. De läser nyheterna på sina plattor och chattar via Skype med barnbarnen. Ibland kan det naturligtvis bli lite jobbigt eftersom många funktioner har försvunnit, eller så har det blivit mycket dyrare att göra det på traditionellt sätt. Eftersom det hela har gått så fort är det inte så underligt om många har en känsla av att hänga fast med en tråd. Men när man ser på allt som går att uträtta via digitala kanaler och hur det har haft en positiv inverkan på flera områden så blir det lite lättare att acceptera.

Datorer, IT och utvecklingen

Datorer har funnits ett bra tag nu. Man började sprida undervisning inom ämnet redan på 1980-talet och idag är det en självklarhet att göra det mesta på en dator. Dagens program gör det lätt att använda dem, det handlar mest om att lära sig hur de fungerar och sedan trycka på rätt knapp. Detta är naturligtvis en förenklad syn på det hela, för när det kommer till att lösa problem eller koppla samman ett nätverk så fastnar de flesta. För egentligen är det inte fråga om enkla system, utan man har skapat ett användarvänligt skal som ligger utanpå. Med en IT Helpdesk kan man vara säker på att få professionell hjälp.

Många företag finner att en extern IT-firma kan vara den bästa lösningen för dem. Här har man en grupp med experter som kan allt mellan himmel och jord när det kommer till IT, datorer och allt annat som hör samman med det. Beroende på vilket avtal som företaget tecknat så kan man ringa när som helst och få hjälp. Ibland kan det vara en mycket liten sak för proffsen, men kan störa verksamheten ganska så rejält. De flesta vill helst lösa IT-problem med en gång, eftersom de annars påverkar hela ruljangsen. Den som letar efter en IT-konsult i Linköping kan vända sig till Rationell IT som har lång erfarenhet inom området.

Försök med digitalisering

Datoriseringen och digitaliseringen har nu kommit så långt som till att skapa konstgjord intelligens. Det är programvara som kan svara på frågor och nästan tänka som en riktig människa. Naturligtvis är allt baserat på den information som man lägger in och de algoritmer som används, men man kan ha stor användning av dessa program. Computer Sweden skriver nu om hur företag provat digitala medarbetare.

De flesta tror inte att framtiden kommer att se ut som science fiction visar fram på biograferna. Det kommer fortfarande att finnas en plats för mänskliga medarbetare inom de flesta områden. Vad man redan sett är dock att datorer och digitalisering kan vara till stor hjälp. Det har öppnat vyer och möjligheter som inte ens var tänkbara för bara några år sedan. Men det är fortfarande en stor skillnad mellan den mänskliga hjärnan och konstgjord intelligens. Det säger sig självt egentligen när man filosoferar runt tanken om vem som skapat datorerna.

Digitala medarbetare har sin plats i samhället. De kan minska den tid det tar för en person att få svar på vissa frågor. En del handlingar som de kan göra eller information som de kan ge är små saker-  om man kan dem. För en privat person eller en helt vanlig anställd kan det utgöra ett stort hinder. Ett litet exempel är när ens konto är låst eller man glömt sitt lösenord. Med hjälp av digital intelligens så kan detta överkommas snabbt och effektivt. Det är inte en stor sak men kan hindra någon från att jobba eller göra något över huvud taget.

Vare sig man är gammal eller ung så är det bra att ha en viss kunskap om hur datorer och den digitala världen fungerar. Det kan berika livet och ge en mer fritid, samtidigt som man minskar generationsklyftan.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply