Erfarenhet ger större chans att lyckas med företaget

Den som driver ett företag lär sig snabbt att det tar lång tid att förstå precis allt som sker och därför gäller det att lära sig att delegera när det går och dessutom att rådfråga andra människor med mer erfarenhet inom ett visst område om man känner sig osäker på hur man ska göra med ett visst beslut.

Erfarenhet ger större chans att lyckas med företaget. Detta faktum är kanske inte så underligt med tanke på att de flesta människor förstår fler saker ju längre de hållit på med det. Självklart innebär dock inte detta att man inte kan starta företag även som ung och med relativt få år på arbetsmarknaden. Genom att vända sig till andra människor kan man vinna mycket om man undrar över något.

Det finns ett sätt som är smart att använda sig av för alla som vill driva företag men kanske inte vill starta helt från grunden. Du kan starta eget företag med inspiration från franchisetorget.se och se om det finns ett franchisemärke som passar dig. Du kan  gå hit för att läsa om fördelar och nackdelar med franchise och allt det innebär. Det är garanterat så att många är intresserade av att starta upp ett franchiseföretag eftersom företagsformen helt enkelt fungerar.

Fördelar med franchiseföretag

  • Du får ett redan etablerat märke som många människor känner till. Detta betyder att du inte måste slita lika hårt för att etablera dig på en hård marknad. Känner många redan till ditt företag så kommer de att gå dit, oavsett vilken produkt eller tjänst det är du erbjuder.
  • Du får hjälp med marknadsföring och annat material du kan tänkas behöva för att visa att du öppnat på en viss plats. Detta är en trygghet eftersom du vet att detta är material som fungerar och som du kan luta dig emot utan att oroa dig för att du tagit fel väg.
  • Det är en mindre risk än om du satsar på ett helt eget företag eftersom du inte behöver lägga ut lika mycket kapital och dessutom har tryggheten i att kunna vända dig till franchisegivaren om du har några problem. Det kan vara ett stort stöd för alla nya företagare.

Medias artiklar om franchise och egna företag

I tidningarna kan man ofta läsa om egna företagare som satsat allt på sin dröm om att få driva verksamhet inom ett område de älskar. Ny Teknik skriver i den här artikeln om hur erfarenhet kan vara en bra start på livet som egen företagare och detta är speciellt en kul artikel att läsa för dig som arbetat under många år men nu känner att du vill göra något nytt i ditt liv och bli din egen.

Helsingborgs Dagblad rapporterar i denna artikel om hur man numera kan gå starta eget-kurs på andra språk och detta är smart eftersom landet helt enkelt kan få fler företagare som bidrar till jobb för andra och dessutom att mer skatt betalas in. Erfarenhet ger större chans att lyckas med företaget men det är ett faktum att även andra saker spelar in så som passion för området samt drivkraften att vilja lyckas som entreprenör.

Hur väljer man då vilken typ av franchise man vill starta upp? Det finns mycket att tänka på när man ska ta ett beslut. Dessa är ett par saker du kan tänka på innan du bestämmer dig.

Tips när du ska bli franchisetagare

  • Börja med att kolla upp vilken typ av budget du har. Behöver du ett lån för att betala för din franchise så måste du såklart dubbelkolla med banken hur mycket du får låna. De kan även hjälpa dig att lägga upp en hållbar budget. Har du kapitalet själv så bör du göra en egen budget för att se till att den fungerar i det långa loppet.
  • Se sedan över vilka olika kostnader som är förknippade med olika franchiseföretag. Vissa märken kostar mer än andra och det är också viktigt att tänka på om det tillkommer stora kostnader för att driva företaget eller ej. En restaurang kan ju ha betydligt större kostnader i och med att du behöver anställa personal medan ett annat typ av företag kanske betyder att det räcker med dig som medarbetare.
  • Kolla med människor du känner om de har bra tips på vilket företag du bör satsa på. Du har säkert någon i din närhet som har erfarenhet från franchise. Att fråga dem kan ge dig ovärderliga tips som kanske inte skulle ha tänkt på själv.
  • Ställ frågor till franchisegivarna. Samla de frågor du har i en lista och mejla eller ring dem direkt. Du ska förvänta dig bra och tydliga svar och får du inte det bör du istället fundera på att vända dig till någon annan. Det är inte värt det att satsa på en franchise där franchisegivaren inte är mån om att kommunicera väl med potentiella franchisetagare. Du ska vara en del av ett nätverk och känna dig väl till mods.
  • Läs igenom villkoren för ditt avtal med franchisegivaren. Då är det enklare att vara väl förberedd för vad som kan uppkomma även om det är osannolikt att du skulle känna dig missnöjd med något. Be gärna din jurist att läsa igenom avtalet tillsammans med dig så att ni kan se till att ni inte missar något viktigt. Detta kan trots allt vara ditt livs största affär så det är viktigt att det blir rätt från början.

Gör din hemläxa

Det må vara så att erfarenhet ger större chans att lyckas med företaget men samtidigt kommer man långt genom att vilja jobba hårt och vara driven inom det område man bestämt sig för att satsa på. Genom att läsa mycket om ämnet och höra sig för med andra som har jobbat länge inom en bransch så ökar man chansen för att satsningen i längden ska betala sig. Det kommer med andra ord att vara väl värt det att göra ett visst grundjobb när det kommer till efterforskningar för att på så sätt ha tillräckligt med information för att få företaget att växa på riktigt.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply