Du är aldrig för gammal för att rida

Ridning är en bra träningsform för människokroppen. Man måste nämligen spänna bålen och jobba med hela kroppen. Det är dessutom en rogivande aktivitet som tillåter dig att vara ute i naturen. Lägg därtill att hästar är häftiga djur som tenderar att fascinera oss.

Vi förknippar ofta ridning med barn och tonåringar. Det är en klassisk ungdomsaktivitet, där framförallt många tjejer spenderar mycket tid i stallet. Det är givetvis viktigt att ungdomar hittar roliga aktiviteter som de kan utföra på deras fritid, men måste man vara i en specifik ålder för att syssla med ridning?

Svaret är givetvis nej. Du kan testa denna träningsform även i medelåldern eller när du är pensionär. Detta kan vara en bra idé ur flera perspektiv. En god anledning är att många människor tenderar att bli mer och mer stillasittandes. Detta strider mot vår natur på grund av att vi är skapta för rörelse.

En annan god anledning är att ridning ofta innefattar samverkan med andra människor. Detta är bra på grund av att många har svårt att hitta en hobby som man utövar med andra människor. 

En nackdel är däremot att ridning är en relativt dyr hobby. Man kan ofta hyra en egen häst med stallplats. Detta brukar innebära relativt höga månadskostnader. Samtidigt brukar kostnaden vara överkomlig om man har en inkomst.

Du kan köpa utrustning på egen hand eller hyra på plats. Det finns flera företag som säljer utrustning. Vi kan rekommendera en e-handel som har ett stort utbud av kvalitetsprodukter. Läs mer om vad de har att erbjuda. Du kan givetvis besöka den klassiska detaljhandeln om du föredrar fysiska butiker.

Det brukar finnas ett hyggligt utbud av hästprodukter i köpcentrum och dylikt. 

Hur du kommer igång med ridning

  • I ett första steg bör du hitta ett stall eller en förening. Det finns en rad olika lösningar för detta. Vissa stall kräver att du köper en egen häst. I andra fall kan du hyra en häst några timmar per vecka, ofta genom en förening.
  • Om du ska köpa en häst bör du göra lite efterforskningar innan. De är ofta dyra och de kräver omvårdnad. Du kan visserligen ta hjälp av någon gällande omvårdnaden. Detta är en bra idé för dig som inte tänker rida flera gånger per vecka.
  • Att ordna en stallplats kräver också lite framförhållning. Flera stall har olika villkor och priser för medlemmarna. Du bör därför försäkra dig om att stallet som du har kollat på passar ditt behov. Det går visserligen att byta om det inte skulle passa. Samtidigt skapar detta en del mer jobb.
  • Du bör i vilket fall kolla på vad länsstyrelsen säger om att äga häst. I Sverige har vi omfattande djurrättslagar. Du måste därför kunna sköta omvårdnad och dylikt på ett sätt som är förenligt med lagarna.

Att köpa en egen häst är ett stort steg. Försök därför hitta en förening där du kan prova på ridning. Du bör också läsa på om kulturen kring denna hobby. Du kommer bli en del av den, oavsett om du vill eller inte, exempelvis genom de lagar som finns.

Löpande kostnader kommer tillkomma, även efter att du har köpt en häst och betalat för stallplats. ryttarcare.se tar hand om hela personen. De kan hjälpa dig med utrustning och dylikt.

Vi vill återigen poängtera att omvårdnadsbehovet är stort, vilket gör att du måste räkna på månatliga kostnader som kommer tillkomma med den nya hobbyn.

Andra viktiga synpunkter

Du är aldrig för gammal för lära dig rida. Det har vi upprepat flera gånger i den här artikeln. Om du googlar efter ridning och ålder kommer du finna artiklar som bevisar att det är en hobby för alla. I den här artikeln har vi också nämnt att det i många fall är mer än en hobby.

Många människor skapar hela deras liv kring hästar. Dessa djur behöver som sagt omvårdnad och det finns en fin gemenskap kring föreningarna. 

Vi har dock inte lyft att hästarna kan hjälpa människor att komma på fötter igen. Göteborgs Posten skriver om hästar som ger stöd åt de sjuka. Hästar är intelligenta djur och de kan ge oss ett fint utbyte rent emotionellt. Om man mår dåligt ska man givetvis söka professionell hjälp. Men om man behöver aktivera sig är ridning ett alldeles underbart alternativ.

Vi har inte heller lyft de ekonomiska faktorerna relaterat till hästar. Travsport är en mångmiljardindustri som skapar många arbetstillfällen. Hästar med goda förutsättningar är värda mycket pengar. När vi skriver goda förutsättningar menar vi främst trav och den spelindustri som finns kring den.

Om du är entreprenörsinriktad kanske du kan sikta på att slå dig in i denna bransch. Detta kanske är ett ambitiöst mål för den som just har börjat rida. Samtidigt kanske du drivs av stora mål. Du behöver inte heller vara den som rider och tävlar. Du kan träna din häst för att den ska kunna vara med i tävlingar och ridas av någon annan.

Det bör kanske tilläggas att denna industri ibland kritiseras. I grund och botten brukar man dock säga att hästarna tycker denna tävlingsform är rolig. Lägg därtill att Sverige har omfattade lagstiftning som skyddar djur som används inom tävlingssyfte. 

Sammanfattning

Du som har som läst den här artikeln har förhoppningsvis blivit peppad till att komma igång med denna roliga fritidsaktivitet. Det handlar ofta om att ta första steget och söka upp en förening. Allt det andra brukar komma av sig självt när man väl har kommit igång.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply