De bästa tipsen för att inreda ditt Attefallshus 

Ett litet hus som du kan göra vad du vill med. Det kan användas som gäststuga, familjerum, bod eller vad som helst. Attefallshusen har öppnat flera bra möjligheter. Trots att det är ett litet hus så har det stor potential. Och om du utnyttjar dess storlek till fullo så kan du få plats med nästan allt. Knepet är att planera och inreda det väl så att varje kvadratcentimeter används på bästa sätt.

Allt beror naturligtvis på vad du ska använda det till. Många har Attefallshuset som en förlängning av sin vanliga bostad. Installerar en eldstad så de kan grilla oavsett hur vädret är. Ställer in ett par sängar och låter barnen sova där när de har kompisar på besök. Delar av huset och har ena sidan som lagringsplats för cyklar medan den andra används som ett extra vardagsrum. Men du kan också bo i huset året om, eventuellt hyra ut det för att få en inkomst.

Små och smarta hus

Då och då så kommer det lagar som de flesta välkomnar med öppna armar. När Friggeboden introducerades på 1970-talet var det en revolution. Små bodar smälldes upp både här och där. Att kunna bygga till utan bygglov var enkelt och smidigt. Nu har ytan ökats och det har lagts till en ny byggnad. Attefallshuset kan vara på hela 25 kvadratmeter, med en nockhöjd på fyra meter. Detta ger dig stora möjligheter till att inreda den till nästan vad som helst. Ett nyckelfärdigt Attefallshus utan badrum och kök är en smart investering för dig som inte behöver allt.

Innan du sätter igång att bygga eller beställa ditt nya lilla hus måste du anmäla det hela till byggnadsnämnden och få ett startbesked. Om det är mindre än 4,5 meter till tomtgränsen måste du också ha grannarnas samtycke. Men i övrigt har du relativt fria händer. Med tanke på hur pass stort huset ändå är finns det mycket du kan göra med det.

Köpa färdigt eller bygga själv?

En del personer stortrivs när de kan använda hela sin semester till att jobba. Med hammaren i högsta hugg ger de sig på allt som samlats ihop under årets lopp. Att bygga ett extra hus är en utmaning som de gärna tar på sig. Andra föredrar att vila upp sig på semestern. Gärna i sitt nya hus, vardagsrum eller grillstuga. Du kan nämligen beställa hus som redan är byggda. De forslas hem till dig och ställs på plats utan att du behöver lyfta ett finger.

Du kan välja mellan flera olika modeller. Många Attefallshus som ska användas för att uppehålla sig i får in ljus i stugan med hjälp av stora fönster. På sommarnöjen.se finner du färdiga fritidshus som du kan flytta in i snabbt. Förutom själv huset så tillåter lagen att du har en liten uteplats i anknytning. Du kan också utnyttja taket för att ha en sorts terrass. Om så är önskvärt går det att bygga en källare under huset.

Dags för inredning

Det är vanligt att välja ljusa färger i ett litet hus, det får det att kännas större och luftigare. Om ditt Attefallshus har stora fönster så blir det ännu ljusare. Eftersom husen är beroende av andra hus så finns det ofta en stor tomt eller vacker natur som blir ett med inredningen. Tänker du hyra ut huset kan du gärna ställa det lite på sidan, bakom en häck eller träd så att det verkligen blir avskilt.

Så inreder du ditt Attefallshus. Läs mer på den här sidan i Expressen. En liten hemlighet är att utnyttja väggarna. Sätt upp hyllor och krokar långt upp på väggen och använd det till förvaring. Om det finns sovloft kan det gärna vara ovanpå kök och badrum så att vardagsrummet blir avskilt. Sätt upp en liten gardin så får du mer privatliv.

En soffa kan fungera som både säng och sittplats. Många modeller har plats för lakan och täcken. Det samma gäller soffbordet. Välj en modell som har förvaring inuti så kan du bättre utnyttja utrymmet. Helt klart är Attefallshus inte stora, lyxiga våningar. Det handlar om ett komprimerat boende eller uppehälle. Som gäststuga eller första bostad är det helt perfekt.

Utnyttja chansen till ett extra hus

Ska du ha ditt Attefallshus som fritidshus eller gäststuga är sängplatser viktiga. Dels kan du skapa ett sovloft, där det finns plats för ett par personer. Du kan också minska på utrymmet där nere och lägga in en sovplats bakom köket. En bäddsoffa är naturligtvis alltid praktisk för att både kunna sova och umgås.

Om huset ska användas vintertid måste det isoleras och värmas upp. Det finns kompakta vedspisar som snabbt alstrar tillräckligt med värme för att alla ska ha det bra. En del modeller har kokmöjligheter uppepå, så du slår två flugor med en smäll. Expressen rapporterar här om de bästa tipsen för inredningen till ditt Attefallshus.

Du kan få plats med ännu mer om huset bara ska vara ett litet extra krypin. Barnen kanske vill ha sitt eget utrymme under sommarlovet. Sova över ute i det lilla huset kan vara en rolig upplevelse. När du har gäster kan de sova där men äta inne i den huvudsakliga byggnaden. Ett litet badrum med toalett är alltid bra att ha, gärna med en liten dusch i anslutning. Men det kan räcka med en kaffebryggare och kanske ett litet kylskåp.

Köpa Attefallshus utan tomt

Du kan bygga ett Attefallshus om du redan har ett en- eller tvåbostadshus. Det innebär att du inte bara kan skaffa en tomt och sätta upp ditt lilla hus. Men nu har en annan trend börjat växa till sig. Folk bygger Attefallshus och hyr ut dem. En del satsar på tillfälliga hyresgäster, semesterboende och korttidshyra. Andra har permanenta hyresgäster som bor där året om.

En annan möjlighet är att bygga huset och sälja det. Allt fler väljer att köpa sitt Attefallshus. Det kostar inte mycket mer än en lägenhet, men är trots allt en liten villa. Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om hur Attefallshus blir bostadsrätter. Bostadsbristen är stor i Sverige och många har välkomnat denna möjlighet. Det kanske inte är den slutliga lösningen, det byggs allt för få hus för att kunna göra stor skillnad. Men det är i alla fall en chans för flera personer att bo i trevliga omgivningar för både dem och sina husdjur.

Välja det bästa huset

Med så många kvadratmeter till ditt förfogande finns det mycket du kan göra. Genom att sätta upp både en Friggebod och ett Attefallshus så utnyttjar du verkligen din tomt. De flesta har behov av en bod av något slag. Både väder och tjuvar ska hållas på avstånd. Du behöver någonstans där du kan ställa in cyklarna, gräsklipparen och allt annat som du äger.

Andra vill ha ett växthus där de kan odla sina grönsaker. En bastu för att riktigt kunna njuta av livet. Hemmakontor där de kan jobba i lugn och ro med sitt företag. En tillflykt för de vuxna barnen som pluggar och inte riktigt har råd att bo i egen lägenhet. Listan över vad du kan göra med ett 25 kvadratmeter stort hus är oändlig. Allt beroende på dina behov men också hur du inreder den. Dra nytta av experternas råd och skapa det du vill ha.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply