Därför ställs stora krav på stadsnäten  

Det har kommit en helt ny ordbok till Sverige. Fiber betyder inte längre att du äter gröt som innehåller linfrö. Istället handlar det om fiberoptiska kablar som transporterar information på nolltid. Stadsnät, fibernät och kommunikationsoperatör har blivit vanliga uttryck. Samhället digitaliseras på flera sätt och vis.

Med internets intåg har allt förändrats, inte bara språket. Nu för tiden ligger allt online eller på datorer. Det har lett till ett nytt sätt att arbeta på. Allting sker så mycket fortare och du visste verkligen inte vad effektivt innebär för 50 år sedan. Ju mer man använder nätet och elektroniska hjälpmedel, desto bättre infrastruktur krävs det. Som ett resultat ställs det stora krav på stadsnäten.

Gräva ner nätet

På flera håll så grävs det en hel del. De lägger ner tomrör och drar kablar. Det har nämligen visat sig att fiberoptik är ett mycket bra sätt att få in internet i alla hem och verksamheter. Med fiber så går det snabbt, det är ju baserat på fiberoptik. Samtidigt så klarar de av stora volymer av data, vilket i dagens samhälle är mycket viktigt. Därför är det bra med ett stadsnätsbolag. Snabb och pålitlig internet är numera en basvara. Något som alla har behov av.

Innan du börjar gräva är det bra att se vilka alternativ som finns. På sina håll är det kommunen som gör det mesta. De tillhandahåller ett utbrett nät som sedan privatpersoner kan anknyta sig till. Alla de som bor i ett område kan gå samman för att gräva ner kablar och koppla upp sig till det stora nätet. Andra städer har valt att allting sker på privat initiativ. Så se vad som finns på just din ort. Kontakta Stadsnätsbolaget AB.

Gå framåt i stadig takt

Digitalisering är en process som tar tid. När du börjar med något nytt så är det enklare. Då läger du redan från starten upp en strategi eller plan för hur allting ska skötas. Du kanske väljer att lagra i molnet eller hyra in dig på stora, väl skyddade, servrar. Men mycket i samhället är redan uppe och fungerar. Här måste allting anpassas och läggas om till att skötas digitalt. Det tar tid och resurser.

För att allting ska fungera över huvud taget krävs det en bra internetuppkoppling. Det ska inte heller ta allt för lång tid att göra förändringarna, du måste ha styrka och hastighet under processens gång. Därför tänker allt fler progressivt för val av fiber- och stadsnät. Läs mer i denna artikel i Enköpings-Posten.

Trots bra uppkoppling så är ofta digitaliseringen av offentliga enheter och stora företag en seg process. Sakta men säkert så blir allt dock tillrättalagt. Ju snabbare dina datorer fungerar desto bättre är det. Alla har redan sett skillnaden, bland annat så börjar det bli ovanligt att få ett vanligt brev från myndigheterna. Istället skickas de till din elektroniska brevlåda, som ju är mer miljövänligt.

Allt måste fungera

Alla räknar stenhårt med att uppkopplingarna fungerar. Vanligtvis så finns det inte en bra plan B för om internet skulle försvinna. Allting är digitaliserat eller elektroniskt. Om elen försvinner så kan du inte ens komma in i garaget. När något händer så går telefonerna varma hos de olika IT-firmornas support. Utan internet så stannar Sverige, samt stora delar av resten av världen.

Detta är en verklighet som alla måste leva med. På vissa sätt har det gett alla stora möjligheter för jobb och fritid. Samtidigt så har det skapat en känslig värld som måste skyddas. Dagens Samhälle rapporterar här om att stora krav ställs på stadsnäten. De måste fungera dygnet runt, hela tiden. Det är inte fråga om att ta ledigt över jul och nyår. Speciellt inte då när alla ska se på TV och streama sina filmer.

Hur det fungerar med fiber

Vad kan då fibernätet göra för en helt vanlig familj? Till att börja med är det bra att se vad som finns i ditt område. För kommunen kanske lägger ner alla kablar och rör, men det är inte de som du betalar interneträkningen till. Istället har varje fiberanläggning en kommunikationsoperatör. Det är de som tar hand om det praktiska och ser till att allting fungerar.

Sedan har du en tjänsteleverantör. Här brukar det vara vanligt att kunna välja mellan flera olika leverantörer, och det är här som en familj måste fatta sitt beslut. Eftersom alla använder sig av fibernätet på olika sätt så finns det flera bra alternativ. Om du mest vill kunna surfa på nätet så kan ett sådant avtal vara bäst för dig. Andra vill få med sig TV och telefoni, och då kan en annan leverantör vara bättre.

Du ska dels se på priserna när du väljer leverantör. Det är ju ganska onödigt att betala mer än du måste för vad du använder. Men ibland kan den billigaste inte vara det bästa valet. Ta dig tid att läsa också det finstilta, som hur lång uppsägningstid de har. Många tycker om att kunna byta leverantör. Antingen för att de får ett bättre erbjudande eller för att deras behov förändras.

Internet till alla tider

En bra uppkoppling till nätet kan alltså göra stor skillnad för både företag och privatpersoner. Du kan jobba när du vill, till och med hemma i sovrummet. Att se på TV blir mycket roligare eftersom bilden blir knivskarp. Samtidigt kan du hålla kontakten med både klienter och vänner tack vara bra telefoni och sociala nätverk. Med internet fungerar världen mer effektivt och snabbare.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply