Allt fler läkare och sjuksköterskor hyrs in

Alla som någon gång varit sjuka och lagts in vet hur viktigt det är med bra personal. Det kan vara en enorm skillnad på både upplevelsen och läkningsprocessen om man blir bemött av kompetenta sjuksköterskor och läkare. Ibland kan ett leende eller en förstående inställning vara allt som behövs för att man ska ta tag i sig själv och kämpa på för att bli frisk igen.

463-5-lakare-sjukskoterskorMen det kan å andra sidan vara en riktig tragedi om det motsatta är fallet. Om man kommer till sjukhuset och inte blir omhändertagen med en gång utan får vänta i timmar i korridoren. När sjuksköterskorna är så stressade att de förlorar den personliga kontakten med patienterna. Historierna om svensk sjukvård är många och långa, men i ett stort antal fall ligger problemet på en högre nivå.

Brist på personal

De allra flesta sjukhus och vårdcentraler lider idag av en brist på personal, sjuksköterskor och läkare som kan ta hand om den dagliga ruljangsen. En del skyller på lönen och det kan ligga en del sanning i detta. Med tanke på vad som förväntas av vårdpersonal och den utbildning som ligger i grunden så kan det kännas lite med den lön man får. Många söker sig utomlands eller till en annan form av anställning, med personalbrist som ett resultat.

Detta sug efter kompetenta sköterskor måste dock fyllas på något sätt och allt oftare så hyr man in från ett bemanningsföretag. För en hel del sjuksköterskor har detta blivit ett positivt sätt att fortsätta jobba inom sitt yrke men med bättre betalt. Det går numera att hyra ut sig själv som sjuksköterska. Man har inte alla de förmåner som följer med en vanlig fast anställning, men lönen är bra och det kan också vara möjligt att välja sina arbetsuppgifter och tider.

I vissa tillfällen kan lönen nästan vara den dubbla mot vad man får som vanlig anställd, så det är inte så konstigt att det lockar. Det enda problemet är att det blir dyrt för kommuner och landsting eftersom de får betala mer än om de hade fast anställda. Ibland kan det också skapa en viss stress på arbetsplatsen medan den nya sköterskan installeras och lär sig alla rutinerna. Men om det handlar om ett längre vikariat så brukar inte detta vara något större problem. Medlease har lång erfarenhet inom denna bransch.

Trivas som sjuksköterska

Det finns många fördelar med att jobba genom ett bemanningsföretag, där lönen inte är en allt för liten del. Istället för att pendla till Norge, som bra många sjuksköterskor gör, så kan man bo kvar hemma och jobba i närheten. Genom att vidga sin cirkel något brukar det finnas ännu mer jobb att välja och vraka mellan, i alla fall i storstäderna. För patienterna är det viktigt att sjuksköterskorna och läkarna trivs på sin arbetsplats. De jobbar bättre och behandlar sina patienter på ett mer avslappnat och bemötande sätt.

För att kunna trivas måste man, förutom intressanta arbetsuppgifter, ha en lön som motsvarar ens arbete och utbildning. En annan sak som många sjuksköterskor sliter med är de oregelbundna arbetstiderna. Men detta kan också lösas genom att hyra ut sig själv, genom att bara acceptera anställningar med ett schema som passar en själv. Ibland går det att bara välja kvällar eller helger, om detta passar in med allt annat man har i sitt liv. Framför allt är det ju barnpassning som skapar kinkiga situationer för sjuksköterskor, och alla andra som jobbar obekväma arbetstider.

Tillräckligt med sjuksköterskor

När det handlar om vård så kan man ju helt enkelt inte ignorera problemet med personalbrist och hoppas på att det ordnar sig. Folk som kommer till ett sjukhus måste tas om hand, annars kan det gå riktigt illa. Därför är ibland den enda lösningen bemanningsföretag, oavsett om det blir dyrt i längden eller inte. I detta inslag i Sveriges Radio kan man höra mer om hur allt flera läkare och sjuksköterskor hyrs in.

Detta är en relativt ny situation som uppstått på grund av olika anledningar. Fackföreningarna fortsätter att förhandla och kämpa för högre löner, samtidigt som barnomsorgen utvidgas på många orter. Vem vet vad framtiden håller för vårdpersonalen, men tillsvidare får man nog räkna med att hyra in sjuksköterskor med jämna mellanrum.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply